Elhelyezkedés

Az 1 hektáron elterülő levendulás kertünk a Neszmélyi borvidéken, Szomód település határában található. Rendkívül összetett mikroklímával rendelkező tájra hatással van a közeli Duna, a párát biztosító Gerecse és a Kisalföldről érkező száraz meleg. Ezt költői módon nevezhetjük a kölönböző mikroklímák hullámterének.

A terület kiválasztására nagy hangsúlyt fektettünk, fontos volt számunkra a DNY-i lejtés, ahol a legjobban érvényesül a napsütés. A levendula számára ideális a meszes alapkőzet, amelyen lösz helyezkedik el.

Nagy odafigyeléssel gondoskodunk növényeinkről, célunk a minőségi illóolajok előállítása.

 

Fajtaösszetétel

Az ületvény szerkezete tudatosan lett kialakítva, hiszen formabontóan, a különböző levendulafajtákból külön állítunk elő illóolajokat. A különböző fajták tulajdonságait, karaktereit szeretnénk hangsúlyozni, hiszen nem csak külső megjelenésben, hanem illat – és egyéb hatóanyagokban is különbséget lehet és kell tenni a különböző levendulafajták között. Ez igazi kuriózum nem csak hazánkban, de világviszonylatban is. Nem álltunk meg a fajtaválasztással, tovább keressük-kutatjuk az ígéretes fajtákat.

 

Évjárat

A fajták viselkedése, tulajdonsága különböző évjáratokban más és más, rengeteg környezeti hatás érvényesül és tesz egyedivé egy évjáratot, úgy mint a napsütéses órák száma, a hőösszeg, amit két virágzás között kap a növény, a csapadékmennyiség, páratartalom és természetesen mindezek megoszlása. Ezért termékeink évjárat- megjelölést is kapnak.

 

Terroir

E szépen hangzó francia kifejezés jelentése termőföld, termővidék, termőhely. Magába foglalja az előbb említett ültetvény tulajdonságát, valamint a termesztőket, vagyis jómagunkat.  Bár ez a kifejezés régen csak a szőlész-borász szakma sajátja volt, manapság viszont minden olyan növénynél megjelenik, ahol a minőséget szeretnék összekötni a termőhellyel. Segít megérteni a filozófiánkat, hogy nem csak a fajtaösszetételben szertnénk egyedit mutatni, hanem a terroir-ból adódó különbségekben is, ezáltal pedig a minőségben.

Mi nem a legjobbak, hanem a “Szomódiak” szeretnénk lenni és azon dolgozunk, hogy ez mindenki számára pozitívat jelentsen.

 

 

 

 

kertunk